Näin pidät huolta villavaatteistasi

Villa hylkii luonnostaan likaa ja paras tapa hoitaa villavaatetta on tuuletus. Tuuletus kosteassa esim. saunassa turvottaa villan kuidut ja epäpuhtaudet poistuvat.

Jos haluat pestä villavaatteen, niin käytä vain villalle ja silkille (eläinkuiduille) tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Pese vaate joko käsin, jolloin veden tulee olla mieluusti 30 astetta tai vähemmän. Vaatetta ei saa vanuttaa hankaamalla, puristelu on paras tapa pestä käsin. Pese vaate nopeasti, älä jätä veteen likoamaan. Voit pestä villavaatteen myös pesukoneessa hellävaraisella villanpesuohjelmalla.

Muista kuositella eli oikoa villavaate muotoonsa ja venyttää hieman hihoja. Laita vaate pesun jälkeen raikkaaseen ilmaan kuivumaan, mieluusti vaakatasoon. Villavaate on pitkäikäinen ja sitä kannattaa huoltaa hyvin. Säännöllinen tuuletus ja nukan poisto pitää vaatteen kuin uutena. Koin varalta kannattaa sijoittaa vaatekaappiin setripuun tai laventelin tuoksua.

Tahran poisto

Sappisaippua on hyvä aine tahranpoistoon. Kostuta saippua tai käytä nestemäistä sappisaippuaa tai villan pesuainetta ja hiero sitä tahrakohtaan. Hiero tahraa sormella tai pehmeällä hammasharjalla varovasti ja huuhtele saippua lopuksi haalealla vedellä. Puristele vesi pois ja anna vaatteen kuivua luonnollisesti niin, että kuidut pääsevät hengittämään.

Nyppyjen poisto

Villakankaiset takit tarvitsevat silloin tällöin nyppyjen poistoa. Esim. Clas Ohlsonilla on myynnissä kätevä nukanpoistaja. Myös tavallinen hiusharja pallopäisillä harjaksilla toimii tässä hyvin. Saat villaiseen tekstiiliin luonnollisesti muotoutuvat nypyt helposti pois.